חיפוש

שימוש בלתי חוקי בנשק – מה זה אומר?

כמעט כל חייל סדיר בצבא הגנה לישראל עובר לפחות טירונות בסיסית, שנקראת טירונות 03. חיילים רבים גם עוברים הכשרת טירונות ארוכה ומקיפה יותר. לכן כמעט כל חייל בצה"ל יחזיק נשק ויעבור הכשרה מסוימת בשימוש בו. החזקה בנשק צבאי היא עניין רציני ובכתבה שלפניכם נסקור את החוק השיפוטי בנושא, האכיפה, העונשים וההתמודדות מול כתב אישום במקרה של שימוש בלתי חוקי בנשק. 

 

החוק הצבאי בנוגע לשימוש לא חוקי בנשק

כל חייל שמקבל נשק, מקבל יחד איתו שורה של הדרכות, כללים ואזהרות שעליו לפעול לפיהם בעת שהנשק נמצא ברשותו ובמקרים בהם עליו להשתמש בו. בנוסף לכך, יעבור החייל שורה של הכשרות מעשיות, כולל קיום של מטווח ויריה בנשק בסביבה מבוקרת.

בחוק השיפוט של צה"ל, שמסדיר את תחום המשפט הצבאי, קיים סעיף שעוסק בשימוש לא חוקי בנשק. סעיף זה הוא סעיף 85 וזוהי לשונו: "חייל אשר ללא סמכות או ללא נקיטת אמצעי זהירות נאותים נשא נשק, טיפל בו או השתמש בו באופן אחר, דינו – מאסר שנתיים; הפעיל כאמור את הנשק, דינו – מאסר שלוש שנים."

 

מתי בדרך כלל מתבצעת ענישה על מקרים של שימוש לא חוקי בנשק

לפי לשונו היבשה של החוק ניתן להבין, שכל מעבר על חוקי צה"ל לגבי נשיאה, טיפול או נקיטת אמצעי זהירות, עלול להוביל לעונש מאסר של שנתיים. לכאורה גם עבירות פשוטות ונפוצות כמו נשיאת נשק עם נצרה פתוחה, שהיא הפרה של כללי הזהירות בנשיאת נשק, או עזיבה של הנשק בעת הליכה לשירותים, שהיא עבירת הפקרת נשק בצבא, יכולות להסתיים בשנתיים מאסר.

עם זאת, בכדי שחייל יועמד לדין בגין שימוש לא חוקי בנשק, עליו לנהוג בצורה רשלנית של ממש, שמובילה לתוצאות חמורות שהיה ביכולתו למנוע.

 

מה הם העונשים הצפויים בעבירת שימוש לא חוקי בנשק

חומרתן של עבירות שימוש לא חוקי בנשק, נקבע על פי נסיבות המקרה. במידה והוחלט להגיש כנגד החייל כתב אישום בגין עבירה זאת, הפרקליטות הצבאית צפויה לבקש בגינה מאסר של מספר חודשים בדרך כלל. כמובן שהדרישה של הפרקליטות לא מחייבת את השופט הצבאי, וכתבי אישום רבים כאלה נגמרים בעונש של מספר שבועות בכלא או אפילו בענישה מחמירה פחות.

ליווי וייצוג על ידי עורך דין מקצועי לענייני צבא יכול לעזור לנאשם להפחית את העונש שייגזר עליו בצורה משמעותית. לכן במידה ומוגש נגדך כתב אישום על שימוש לא חוקי בנשק, מומלץ ליצור קשר עם עורך דין מקצועי ובעל שם בתחום.

 

שימוש בלתי חוקי בנשק בצבא  – סיכום

נשיאה, תחזוקה והפעלת נשק הן פעולות מסוכנות שיש לעשות תוך כדי שמירה על סדרה של כללים שונים. בצה"ל, שימוש בנשק שלא בהתאם לכללים יכול להסתיים בהרשעה בבית משפט בעבירה פלילית. לכן במידה והואשמת בעבירה זאת, יש ליצור קשר עם עורך דין מומחה בתחום.

הפקרת נשק בצבא

אולי יעניין אותך